Kulinarija barake

Sveiki,
Daugeliu atvejų skurdas studentų tarpe yra viso labo tik mitas. Aišku, būna atvejų, kai studentas kilęs iš nepasiturinčios šeimos, tai tada gal ir sėdi tik ant bomžpakių. Bet įprastai tėvai ypatingai rūpinasi savo atžalomis, prideda maisto iš namų bei pakankamai pinigų išgyvenimui, kad nereiktų kęsti bado. Jei vis tik gaunasi taip, kad studentas yra iš varganos šeimos arba jam nepakanka pinigų, kuriuos gauna iš tėvų - daro atitinkamus sprendimus. Jei apkūnesnis, tai gal net ir gerai - ant dietos pastovės, lašekų numes keletą kilogramų, bet jei jam tai bus nepriimtina - susiras darbą. Studijuojant universitete krūvis yra žymiai didesnis, bet net ir tada norintys sugeba rasti darbą, suderinamą su paskaitomis. Studijuojantys kolegijose turi dar didesnę laisvę. Jiems paskaitos vėliausiai baigiasi 15 valandą, tad darbui puse etato yra sočiai laiko. Aš pats studijuoju kolegijoje. Mėnesiui iš tėvų gaunu 150 eurų. Čia jau kaip ir tas fiksuotas turi būti, bet dažnai parvažiavus namo ar mama, ar tėvas dar įdeda kokius 10 ar 20 eurų priedo. Plius apmoka kelionę atgal į Vilnių - 4 eurai. Nežinau, ar tai yra dideli pinigai. Kažkur traukia link pusės minimumo. Bet man to visiškai pakanka. Už bendrabutį susimoku 46 eurus mėnesiui. Tada dar pakloju 2 eurus su keliais centais už ragelio sąskaitą, dar beveik 6 eurus už viešąjį transportą, 4 eurai už grįžimą namo kartą į mėnesį. Visa kita lieka maistu bei kitiems dalykams. Gaunasi kažkur apie 80-90 eurų. Į tai įsiskaičiuoja dar ir higienos priemonės, kinai ir pan. Nors daugumą iš šių išvardintų dalykų nebūtina pirkti kiekvieną mėnesį. Pavyzdžiui, dantų pastos gi gali užtekti ne vienam mėnesiui, tuoletinis popierius gi perkamas pakaitomis, tai kažkur kas antrą ar trečią mėnesį jį tik reikia pirkti. Aišku, prisideda ir nenumatytos išlaidos, kaip antai skolos. Už jas paklojau 61 eurą. Ateinančiu metu reikės nusipirkti naują, didesnį peilį, nes dabartinis turimas yra labai mažas, nors šiandien sugebėjo man įpjaut į pirštą pjaustant morką. Taip pat reikės naujos ragažės, greitu metu ir naujos pagalvės reikės, nes ši jau susigulėjo. Čiužinį pažadėjo tėvas nupirkt naują kažkada. Gal šį ar kitą mėnesį. Galima ir sutaupyt. Neini į kiną ir kiekvieną mėnesį turi po kokius 5-10 eurų papildomai. Bet dėl šito ant savęs pykt negaliu - retai aš į tą kiną einu. Nors artimiausiu metu nusimato keletas filmų: "Loganas. Ernis" į kurį eisiu tikriausiai rytoj arba poryt. Toliau bus "Kongas: kaukolės sala" 3D šito tai labai laukiu. Tikriausiai penktadienį vakare keliausiu. Vėliau bus dar daugiau visokių laukiamų filmų. 
Grįžtant prie darbo temos. Darbo aš ieškojau. Gal kas nors ir pasakytų, kad ieškojau darbo ne pagal savo galimybes, bet bent jau ieškojau. Praėjau nemažai darbo pokalbių - vis šiokia tokia patirtis. Bet faktas yra tas, kad aš esu aukščiausio nei aukščiausias, lygio, tinginys. Tingiu studint, o ką jau kalbėt apie darbą. Ypač, kai kalba eina apie fizinį darbą. Nefizinį gal dar ir padirbčiau. O fiziniam darbui man labai daug užsispyrimo ir ambicijų reikia, kurių aš nė velnio neturiu. Didelis spyris būtų, jei gaučiau mėnesiui kokius 100 eurų ar mažiau. Kad ir kiek mažai valgau, tikriausiai iš tiek būtų sunku išsiversti. Tada būčiau jau kaip ir priverstas ieškotis darbo ir dirbti. Ieškotis tokio darbo, kurį tikrai gaučiau. O gauti galiu kokio kasininko darbą. Prie gerų norų gal net ir salės darbuotojo, nors vargu ar mane ten kas imtų tokios fizinės formos ir pasiruošimo. Tai va. Kaip vienas žmogas sakė - sėdžiu tėvams ant sprando. Na, dauguma studentų sėdi. Rimčiau apie fizinį darbą galvoju nebent tik vasaros metu. Nes visiškai neturiu jokio noro vasarą leisti kaime be interneto ir rimtai dirbti kaimo darbus, kai galiu sėdėt kasoj. Vis gi iš dviejų blogybių rinkčiausi mažiausią. Atsėdėjai kasoj tas valandas ir laisvas. Tai bent vakare galima būtų prie kompo dar pasėdėt be ribojimų ir kokį filmą pažiūrėt.  Na, jei toks planas nepavyks - teks varyt į kaimą. Ką jau padarysi. 

Bet šitas įrašas ne apie darbą, o apie kulinariją. Kaip jau tapo tikriausiai įprasta, mūsų barake vis būna prikolų. Vos ne kiekvieną savaitę kažkas kažką pridirba. Virtuvėj. Pagrindiniai "bajeriai", jei juos galima taip pavadinti, tai prideginti ryžiai (žemiau esančių nuotraukų nepatartina žiūrėti silpnesniems skaitytojams ar valgantiems.):



Pastaruoju metu ryžių kepimui puoduose menkai kuo nusileidžia kiaušinių detonavimas.:


Aišku, čia yra viso labo tik gėlytės, Dažniausiai tai būna belenkokia smarvė. Bet yra atvejų, kai viskas būna rimčiau. Ir prie žemiau esančių nuotraukų jau gal net galima ir N-18 ženkliuką prilipdyt.





Neturiu informacijos, bet tikriausiai galima iškelti hipotezę, jog viso šio jovalo, kurį padaro mūsų vietinį fauna, pati jo ir neišvalo, kai būna paskelbiama tiesioginiai "reportažai" iš įvykio vietos. Visas šis juodas darbas tenka valytojoms, kurios keikdamosis viską privalo sutvarkyti, nes toks jų darbas. Buvo diskutuota dėl šių nevalų, ir nelabai ką čia galima padaryti. Gal čia pirmakursių darbas, gal ir ne, bet faktas, kad nevalyvi žmogai. 1) Gaminti nemoka - verda kokią sriubą ar makaronus, ar dar ką nors ant didelės ugnies, ir tikriausiai palieka uždengtą puodą, arba tiesiog per didelę ugnį nustato, ir viskas tada putoja, lipa per viršų. Yra daug variantų, kaip kiekvieną maistą gaminti. Bulvėms reikia lašinių skuros gabaliukų įmest arba tiesiog pačių lašinių gabaliukų, kad neputotų. Kitiems patiekalams tiesiog užtenka nustatyt mažesnę ugnį ir pradengt tą puodą šiek tiek, arba iš vis neuždengus virti. 2) Nepakankamai įpila vandens. Įpila šiek tiek, tik kad apsemtų tą ryžių pakelį ir verda. O vanduo gi juk virdamas garuoja. Aha. Neįtikėtini faktai 2k17. Ir išeina katalint kokį LOL'ą ar dar kažką. To pasekoje lieka be vakarienės ir dar pusę barako užsmarvina belenkaip.
Dėl viso šito nieko tokio ir nepadarysi. Stebėjimų kamerų virtuvėse nieks tikrai neįrengs, nes jos daug kainuoja ir jų daug reikia. Barake 5 aukštai. Kiekviename aukšte po 1-2 virtuves. Patys studentai tikrai nebudės prie virtuvių. O proto įkrėst nėra kaip kaltininkams, nes jie nėra žinomi. Nieks gi nepasisakys, kad va aš viriau 7 kiaušus, užsitęsė LOL'o mačas ir jie "netyčia" detonavosi - nespėjau nukenksmint. Tyliai sau sėdi kambariuke ir apsimeta, jog nieko  neįvyko. Nebereikia tikriausiai net ir puodo po tokių kadrų.
Aš pats tai tokių dalykų nedarau. :D Man kaime irgi buvo, kad prideginau ryžius. Uždėjau virt ir be žiūrėdamas filmą užmiršau, kad verdu juos. Visiems gi būna. Bet tada išvėdinau visą virtuvė ir išploviau tą puodą, kiek tai buvo įmanoma. Nes po tokių prideginimų jau būna sunkoka padaryt, kad jis atgautų buvusią išvaizdą. O čia žmogai nesugeba. :D Nu gerai, patvino tas puodas. Mama visą gyvenimą maistą gamino, aš tik bomžpakius ėdžiau pats pasidaręs, kai mamos nebūdavo. Pirmą kart tą maistą gaminu. Nu tai bent jau galima išvalyt viską, kas iš to puodo išlipo, ištiško ar sprogo. Čia fauna apie valyvumą nėra girdėję. Ką jau padarysi....

Pačioje pradžioje mano maistas buvo irgi tie patys ryžiai, tada dar makaronus mėgdavau. Atėjęs vienas gyventi supratau, kad ne taip jau gerai ir gaminu aš tą maistą, kaip iki šiol maniau. Bet vėliau įsidrąsinau. Prasidėjo visokie sparnelių, kulšelių kepimai. Vėliau priėjau ir prie paukštienos, tiksliau, vištienos filė marinavimo bei kepimo. Ta filė tikrai ne pigiai kainuoja, bet už tat kelis kartus galima taip pakankamai nekukliai paskatint maistą. Iš pradžių marinuotus ir pakeptus vištienos filė gabaliukus sumesdavau prie makaronų, vėliau pradėjau užsidėt ant ryžių. Pastaruoju metu ir plovą pasidarau visai skanų. Aišku, iki pilnos laimės dar trūksta normalių ryžių. Dabar naudoju Galinta ilgagrūdžius ryžius, bet tėvai patarė pirkt plikytus. :D Pasak jų, jie neištyžta ir nesulimpa. Tuo teko įsitikint valgant tėvo gamintą plovą. Skaniausiai gavosi su specialiais plovo prieskoniais. Bandžiau su čili prieskoniais ir belenkokio aštrumo pomidorų padažu, bet ne itin gerai gavosi. 
Dar vėliau pradėjau virti rimtesnes sriubas. Reikalas tas, kad parduotuvėse daržovės tikrai nėra brangios, mano akimis. Vakar pirkau dvi dideles morkas, kurių pilnai man užteks keliems virimams (daug nenoriu pirkt, nes jos suvysta, džiūna), ir visas tas gėris kainavo 8 centus. Morkos didelės, storos. Jei gerai pamenu, tai svėrė 250 gramų bendrai. Svogūnai, kuriuos dažniausiai įpjaustau į sriubą, vėl gi nėra brangūs. Bulvės... Na jos gal kiek ir brangesnės, bet galima pirkti. Vis gi nusprendžiau, jog čia buvo paskutinis kartas, kai pirkau bulves parduotuvėje. Morkos dar dar, bet skutant bulves jautėsi, kad jos turi tokį kaip ir specifinį chemikalų kvapą. Ten gal tiesiog koks oras ar dar kas, kad jos ilgiau laikytųsi nesugedę, Kitą kartą geriau nueisiu pas kokią bobutę, kuri prekiauja bulvėm, ir nusipirksiu. Tai bus bent aišku, kad naminės. 
Tai va, pradžiai buvo paprastos sriubelės. Tokios basic: bulvės, morkos ir svogūnas.  Visai skaniai gaudavosi, bet drąsiai galiu teigti, jog jos per silpnos. Žolė, žodžiu. Suvalgai kelis bliudelius ir nesijauti pasisotinęs.  Tai šiandien pasidariau jau rimčiau. Nusipirkau maišiuką 0.5 kg mažų pupelių iš Rimi už eurą su centais. Galiu teigt, kad jų pakankamai daug, nes pamirkius vandeny dar jos gi išsipučia ir pan. Šiam virimui panaudojau gal tik kokį penktadalį tų pupelių. Taip pat pakeičiau šiek tiek marinatą. Pridėjau druskos, to pačio Vorčesterio padažo, pribarsčiau šiek tiek pipirų bei sumečiau smulkiai pjaustytas 3 česnako skilteles. Pamarinavau visą naktė ir galiu teigti, jog gavosi geriau, nei kad seniau. Druskos gal galima šiek tiek daugiau įdėt, nes ją juk visą ta filė sugeria. Šį kartą nepjausčiau svogūno, bet kitą kartą gal reiks. Tai visą tą sriubą, troškinį, košę, ar kaip tai pavadinti galima, sudaro: bulvės, morkos, daug mini pupelių bei kepti vištienos filė gabaliukai. :D Rezultatas toks:
Iš viso mano nedidelio puodo išeis kokie 3, gal 4 bliudeliai šito gėrio. :D 
Tai vat. :D Toks gyvenimas. Toks maistas :D
Savo kulinarinius gebėjimus tobulinsiu ir toliau. :D

Komentarai

  1. gyvenau Vilniaus Kolegijos Kauno filialo bendrabutyje, tai ten buvo geležinė tvarka :D ir kameros buvo :D šiaip tikrai labai geras bendrabutis buvo, o va pasakojo draugė iš tuo metu buvusio VPU (dabar jau LEU berods, kol kad su VDU nesujungė) bendrabučio gyvenimo, tai ten košmaras kažkoks.. tiek gyvenami kambariai, tiek bendro naudojimo patalpos. Mane labiausiai nužudė jos pasakojimas apie ant dušų kabinų sienelių iškabintus panaudotus higieninius paketus.. net nenoriu įsivaizduoti to vaizdo, tai bandžiau tik pajuokaut, kad studentės taip taupo, ale daugkartinio naudojimo :D Taip kad jei jovalas tik su ryžiais ir kiaušiniais, dar bala nematė :D

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Geros naujienos

Sąmoningas mąstymas

Gerumai